Kategorier
Golv

Golvslipning i Uppsala – gamla golv blir som nya

Genom att slipa gamla och slitna trägolv kan dina golv få nytt liv och ligga kvar i generationer. Med golvslipning i Uppsala gynnas både plånboken och miljön.

I vårt land har vi en förkärlek för trägolv. Inte så märkligt med tanke på att vi är ett skogsland. Genom tiderna har vi haft rik tillgång på träråvara och dessutom har vi yrkesfolk som vet hur trä ska användas och bearbetas. Trägolv passar också in i ett nordiskt hem, som gärna har sparsmakad design. Dessutom känns trägolv sköna att trampa på och förmedlar mjukhet.

Vackra trägolv har naturligtvis också vunnit framsteg på kontinenten. I slott och palatsliknande byggnader kan vi finna blänkande parkettgolv i franskt eller holländskt mönster. Och parkettgolven gjorde sitt insteg i Sverige i början av 1900-talet och då i första hand hos mer besuttna familjer. Men golvtypen spred sig snabbt och kom snart att återfinnas i det svenska folkhemmet.

Golvslipning i Uppsala – ett sätt att återvinna

Idag är vi medvetna om att vi måste vara sparsamma med de råvaror vi utvinner. Det gäller naturligtvis även träråvara. Trägolv har den stora fördelen att de kan återanvändas genom att bli slipade. Bara för att ett golv slitits och fått fula märken behöver golvet inte förvisas till en förbränningsanläggning och eldas upp. Ett massivt trägolv eller ett parkettgolv kan slipas åtskilliga gånger och få ett nytt liv.

Vad krävs för att ett golv ska kunna slipas? Ett första steg kan vara att anlita en firma som kan utföra golvslipning i Uppsala. En sådan firma börjar med att inspektera det befintliga golvet. Om det finns skadade stavar i ett parkettgolv kan de ersättas med nya som tillverkas på firmans verkstad. Oftast kan också trösklar och lister behöva bytas. Och skulle det finnas spikar som sticker upp ska de slås ner försiktigt med en hammare.