Kategorier
Bygg

Viktigt att hålla efter sin trappsten på vintern

Att hålla efter sin trappsten under de mörka och snöiga månaderna är av största vikt. En hal trappsten är allt som krävs för att olyckan ska vara framme.

Trappsten är något många uppskattar. Det är snyggt att se på, enkelt att hålla efter och passar till många olika typer av fasader. Att många väljer trappsten utanför husets entré är därför inte konstigt alls. Trappsten har dock en tendens att bli hal. Speciellt under de kalla månaderna av året finns det en överhängande risk att ens valda trappsten blir glashal att gå på.

Det är därför viktigt att man ser till att hålla efter sin trappsten. Alger och mossa gör stenen ännu halare än normalt. Att tvätta bort detta med jämna mellanrum är därför mycket smart. Detsamma gäller ifall man skulle råka spilla något på trappstenen som riskerar att göra stenen hal eller om barn lekt med såpbubblor eller liknande på stenen. Stenen är som minst hal om den är ren.

Salta trappsten under vinterhalvåret

Under vintern kan vilken sten som helst bli glashal. Ibland är halkan dessutom förrädisk på det sättet att den inte syns med blotta ögat utan märks först när man går på stenen. Att salta trappstenen kan smälta is och snö och därmed göra trappstenen betydligt mindre hal att gå på. Tösalt till exempelvis trappor finns att köpa på många ställen, även i vanliga matbutiker.

Att vara noggrann med att borsta bort is och snö från sin trappsten är även det viktigt. Struntar man i att ta bort snön och istället går på den gång efter gång kommer snön snabbt bli hårt packad och is kommer att bildas. En bra och rejäl sopkvast är därför en smart investering för den som har snygg, men ibland hal, trappsten utanför husknuten.