Kategorier
Målare

Linjemålning en liten men viktig detalj

Det kan tyckas som en bagatell att man gör linjemålning på våra vägar. Men det är dock så att de kan förhindra olyckor och göra bilisterna medvetna om faror.

Bilresan som skulle ta flera timmar kunde bli en riktig utmaning. Sonen Erik, 6 år tyckte inte om att sitta stilla utan behövde ständig rörelse. De hade planerat in massor av aktiviteter under vägen för att han skulle distraheras. Men föräldrarna Anna och Niklas blev förbluffade när de senare såg tillbaka på resan. Deras son hade fått ett nytt intresse som han ville veta allt om.

Turen hade börjat lugnt och sonen satt och spelade spel på sin platta. Efter en halvtimme fick de stå i bilkö och såg när de kom fram till stoppet att det var på grund av att några vägarbetare gjorde nya linjer mitt i vägen. Plötsligt vaknade sonen upp ur sin speldimma och tittade nyfiket på gubbarna i reflexvästar som jobbade. Första frågan var, vad gör de? Sen följde en hel harang.

Linjemålning ett intressant ämne

Pappa Niklas hade förklarat att de gjorde linjer för att man skulle hålla sig på sin sida. Detta tyckte sonen verkade idiotiskt för det borde de vuxna veta. Han ville ha tydligare svar. När de börjat köra igen pekade pappan på strecken som nu blivit en heldragen linje. Det var för att man inte skulle köra om då sikten var dålig och man inte kunde se om någon fanns på andra sidan kröken.

Sonen lyssnade intresserat och frågade sedan om pilar, linjer och streck och ibland fick mamma Anna googla linjemålning av vägar för att hitta svar på sonens frågor. Innan de visste ordet av det var de framme på sin destination. Bilresan hade gått betydligt smidigare än de trott och dessutom hade hela familjen fått lära sig massor av nya saker.